Natuursteen

/Natuursteen
Natuursteen 2017-10-23T08:57:46+00:00

Natuursteen aanrechtblad, vloer of deuromlijsting, raakt het nooit op?

natuursteen blokkenUw aanrechtblad, vloer, deuromlijsting of gevelplaat kan van natuursteen gemaakt zijn. Een materiaal dat verwerkt wordt precies zoals dat in de natuur gevonden wordt. Het wordt in grote blokken uit een bergwand gezaagd en daarna tot platen van verschillende diktes verzaagd. Daarvan wordt uw aanrechtblad, vloer, deuromlijsting of gevelplaat gezaagd. Er zijn vele soorten natuursteen waarvan graniet, kalksteen en marmer de bekendste verschijningsvormen zijn. Natuursteen komt na water en lucht het meeste voor op aarde in de natuur dus op raakt het zeker niet.

Natuursteen een van de meest gevonden materialen op aarde

Het meest gevonden materiaal op aarde dat lijkt heel veel. Maar slechts een heel klein gedeelte zo ongeveer 5 procent is goed genoeg om bij u thuis een functie te vervullen. Een functie als natuurstenen aanrechtblad, natuursteen vloer, badkamer wandbekleding, natuurstenen bad omranding, of gevelplaat. En dat materiaal wordt vooral gekozen vanwege zijn uitstraling waarbij geen twee platen natuursteen hetzelfde zijn. U haalt dus echt iets unieks in huis dat niemand heeft.

Industrieel gebruikte natuursteen

Industrieel gebruikte natuursteen wordt over de hele wereld gevonden. Bangladesh en Nederland zijn de enige twee landen waar het niet of nauwelijks voorkomt. In Nederland hebben we het dan over mergel dat in Limburg gevonden wordt en lokaal wordt toegepast. Dat is nog geen 0,25% of minder van wat er in Nederland toegepast wordt. Het meest verwerkte materiaal is hardsteen dat voor allerlei nuttige toepassingen zoals dorpels, neuten, of als drempels bij natte ruimtes van oudsher wordt toegepast.

Natuursteen wordt gevormd vanuit het magma

Natuursteen volgt een natuurlijk kringloop proces van ontstaan in de aarde. In de diepte van de aarde stolt het magma en komt dan tevoorschijn als graniet. Door landverschuivingen en andere geologische processen komt het graniet aan de oppervlakte. Daar wordt het afgewonnen mits het economisch interessant is, wat kleur, vindbaarheid en beschikbaarheid betreft. Gesteente dat zo gevonden wordt zijn dieptegesteentes. De granieten behoren tot die groep.

Natuursteen ontstaan vanuit verweringsprocessen

Graniet kan onder invloed van water en vorst verweren in kleine stukjes en weer aaneengekoekt raken. Als de grondstof kalk is dan wordt er kalksteen gevormd. Ook vanuit de grondstof zand kan er zandsteen ontstaan en vanuit de klei ontstaat er kleisteen.

Natuursteen ontstaan vanuit Metamorfose processen

Onder invloed van druk en temperatuur ondergaat de steen metamorfose processen waardoor er marmers en gneizen ontstaan. Al die ontstaans processen leiden tot natuursteensoorten die gedolven kunnen worden in de groeves verzaagd worden tot platen. Diezelfde platen worden dan weer omgezet in toepassingen als natuurstenen aanrechtblad, natuurstenen bad omranding, wandbekleding natuurstenen dorpel of vensterbank. Of als tegels worden verzaagd en als een natuurstenen vloer worden verwerkt. Kortom steensoorten genoeg en voor elke toepassing is er wel een geschikte soort steen te vinden.